Kostaryka – kraj o idealnych warunkach pod uprawę kawy?

Żyzna gleba oraz dobre warunki klimatyczne sprawiają, że Kostaryka jest doskonałym miejscem do uprawiania kawy. Duża część zbiorów z tego terenu nosi techniczną nazwę SHB, która oznacza wyjątkowo twarde ziarno rosnące na wysokości około 1300 m n.p.m. W górach ziarna kawowca dojrzewają powoli, dzięki czemu mają pełniejszy i bardziej wykształcony smak.
Kawa z Kostaryki – uprawa
Uprawa kawy w Kostaryce odbywa się w zaplanowany sposób, nie ma tam wielkich plantacji, na których zbiory są prowadzone mechanicznie z zastosowaniem specjalistycznych kombajnów. Owocująca kawa z Kostaryki zbierana jest ręcznie, dzięki temu wybierane są jedynie dobrej jakości wyselekcjonowane ziarna. Władze dbają o jakość kawy, nie wolno stosować pestycydów i sztucznych nawozów. Obowiązuje także zakaz uprawiania tańszych gatunków jak np. Robusta. Pochodzące z tych miejsc gatunki kaw uważane są za najlepsze z najlepszych.
Kostaryka – kawa Arabica czy Robusta?
Kostaryka jest z obu stron otoczona oceanami, z długimi liniami brzegowymi. Drzewka kawowca bardzo lubią tropikalny klimat, są odporne na warunki atmosferyczne. W takim rejonie jak Kostaryka kawa Arabica uprawiana jest na wysokości 0d 800 do 2000 m n.p.m. Jej charakterystyczne cechy to przede wszystkim:
- zawartość kofeiny od 1 do 1,5%,
- łagodność smaku,
- intensywny aromat.
Z kolei Robusta jest bardziej odpornym gatunkiem, ma mocniejszy smak, ale jej uprawa w Kostaryce jest zabroniona. Arabica ma wyższą cenę i jest bardziej poszukiwana przez kawoszy, dzięki temu wpływa na wysoki prestiż kraju jako eksportera kawy.
Kawa z Kostaryki – aromat i smak
Aby spróbować wyjątkowego smaku, jakim charakteryzuje się kawa z Kostaryki, nie trzeba udawać się w podróż po plantacjach i palarniach kawy do tego kraju. Warto w tym celu odwiedzić stronę: https://beardedcoffee.pl/. Jedną z najlepszych odmian Arabiki jest kawa uprawiana w Dolinie Zachodniej tego kraju na wysokości 1200-1650 m n.p.m. Jej smak charakteryzuje się słodyczą i owocową soczystością, po zaparzeniu wyczuwalne są nuty jagodowe.